Predavatelji Šole retorike

Šola retorike Zupančič je močna toliko, kolikor so močni njeni predavatelji. Najmočnejši. Izvedenci za javno govorjenje in nastopanje.
Učitelji v Šoli retorike smo vse življenje učenci retorike.

Predavatelji-Zdravko
Dr. Zdravko Zupančič

Fellini je leta 1960 ustvaril Sladko življenje. Dr. Zdravko Zupančič je potemtakem starejši gospod. Z mlajšo frizuro. Ko vrag odnese šalo, jo Zdravko ukrade in prinese ljudem nazaj. Argumentacija je satira. Nespodobno je igrati spodobnega predavatelja. HOMO RHETORICUS tri desetletja govori o govorjenju. Redka vrsta. Odgovori na vprašanja občinstva, še preden jih zastavijo. Lahko ga tudi kupite. Na voljo je samo v najbolje založeni prodajalni retorike v Sloveniji. V Šoli retorike Zupančič je zaposlen kot besedni žongler. Nenehno govori in nastopa, saj občinstvo nima časa, da bi bralo knjige. Zamesi z ironijo, cinično speče in potrosi z blagodejnimi paradoksi. Na televizijo odide razložit, kadar nekateri preveč naložijo. Ko enkrat poslušaš njegovo predavanje, imaš vse življenje prisluhe. Govorce za javnost tako opogumi in usposobi, da spregovorijo tudi takrat, ko jagenjčki obmolknejo. 

Predavatelji-Ana
Ana Aleksandra Zupančič, magistrica govora

Ana Aleksandra je izganjalka vražje treme, izurjena in tankočutna svetovalka pri vsakršnih težavah izpostavljanja. Udeležence očara s strokovnostjo in začara s spontanostjo. Z vajami in metodami izvabi iz tečajnikov več, kot premore sama, in ko odhajajo z njenih delavnic, jih za popotnico oboroži s številnimi nasveti. Z ljudmi govori tako dolgo, dokler tudi sami ne postanejo sproščeni govorci: pri tem je izrazito kratko&vezna. Dolgovezen je seznam tistih, ki jim njen navdih jemlje dih. Njeni tečaji vržejo s tečajev, pikantnost trosi z veščino kraljevske geste, njeni nastopi odkrivajo zemljevide neznanih pokrajin. Humor in nepozabni kraji pa se skrivajo v 'specialkah'.
Aleksandra je vodilna predavateljica v Šoli retorike Zupančič in še ni rekla zadnje besede.

Predavatelji-Damjana2
Damjana Černe, dramska igralka

Damjana Černe je sočne registre načrpala iz sončne primorske grude; trdnega nastopa in sproščene drže jo je naučila kraška burja. Damjana je dramska igralka. Zvestobo Slovenskemu mladinskemu gledališču izkazuje več kakor tri desetletja. Pol tega časa sodeluje s Šolo retorike Zupančič. Prevajanje prepričljivega gledališkega nastopa na odre poslovnega govorništva je njena najljubša tema. Z mojstri nastopanja se je družila po celotni zemeljski obli in napolnila slikovito skrinjo veščin in izkušenj. Pridobljeno znanje vselej razpostavi pred svoje učence in jih s pomočjo natančnega treninga izzove, da vsakdo vzame točno tisto, kar potrebuje.
Metodo sproščenega govorjenja in nastopanja je prevedla za potrebe učinkovitega poslovnega sporazumevanja na vseh ravneh. Druženje z Damjano je druženje z besedno muzo.

Tomaž Gubenšek, profesor govora na AGRFT

Eden najbolj dragocenih stebrov v retorični Akropoli je profesor Tomaž Gubenšek. Rojen je bil v deželi celjskih grofov, kjer domuje najčistejša slovenščina. Tomaž v trenutku postane 'nejeverni', če mu ponujajo floskule in izumetničeno govorno robo. Kirurško natančne nasvete in opazke tako prežame z duhovitostjo, da nikoli ne bolijo. Še Bobovniku reče bob in svoje slušatelje neslišno spreminja v predavatelje. Tomaž Gubenšek je redni profesor za področje govora na AGRFT v Ljubljani, študentom odpira svetove besednega in nebesednega sporazumevanja. Le kdo drug bi si drznil retoriko učiti v vseučilišču retorike, na igralski akademiji? S Šolo retorike Zupančič pluje v isto smer že dvajset let in nič ne kaže, da bi že prispeli do polovice poti.
Njegova poslastica so delavnice Glas, gospodar govora, ki jih Tomaž izvaja po načelu – spregovori in povem ti, kako bi govoril bolje. 

Predavatelji-Simona
Simona Šturm, komunikologinja in mediatorka

Simona je deklica za vse čase. V uradu Šole retorike skrbi, da se retorični mlini vrtijo v pravo smer. Predavateljsko strast izživi na dogodkih, kjer udeležence sprosti in zmehča. Obrazom, ki jih je zaledenela trema, vrne nasmeh. Kako ognjevitost flamenka uporabiti v plesu poslovnih spretnosti? Kako v čustvenih vojnah zmagovati z vljudno uvidevnostjo? Odgovore najdete na njenih delavnicah. Simona je mojstrica mediacije. Kako v podjetju zmetati na grmado kopico gneva in zamer ter jih sežgati? Če bi živela v 12. stoletju, bi spoprijateljila rodbini Capulet&Monteg: Shakespeare bi se za najžlahtnejšo tragedijo obrisal pod nosom.
Simona Šturm je komunikologinja. V Šoli retorike Zupančič je osvojila besedo obeh učiteljev, jo izmojstrila in stopila k njima na piedestal.

Predavatelji-Iztok2
Dr. Iztok Fajfar

Preden je dr. Iztok Fajfar začel govoriti ljudem, je veščine besedne umetnosti vadil na strojih. Računalnikom v najrazličnejših jezikih že desetletja uspešno dopoveduje, kako naj spregovorijo. Je potemtakem čudno, da veščino računalniškega programiranja predava na Fakulteti za elektrotehniko? A ljudje so bolj zapleteni od strojev in ne poslušajo kar tako in kar vsakogar. Zato se je uril v veščini govorništva, da bi mu študentje prisluhnili. In računalniki postajajo bolj pametni od pameti in črna prerokba se je izpolnila – ljudje smo postali orodja svojih orodij. Eno najbolj zloglasnih je PowerPoint in gorje tistemu, ki ga zasužnji. Ampak Iztok pozna skrivnosti ustroja Terminatorja in ga zna nagovoriti, da služi v dobro ljudem, ki nastopajo. Da vsi, ki izvajajo poslovne ali strokovne predstavitve, postanejo vešči slikovnega orodja in na govorniškem odru ustvarjajo mojstrovine. Črni urok je preklican.
Dr. Iztok Fajfar je volil duha Šole retorike Zupančič že pred desetletjem in več, pristopno izjavo pa podpisal nedavno, prevzel položaj glavnega vezista in redno igra v prvi postavi.

Predavatelji-Nandu2
Mag. Nandakumar Chellappan Nair

Nandu ne pričakuje, da se učite brezhibno izgovarjati njegovo ime in priimek: Nandakumar Chellappan Nair. Njegovo otroštvo v Indiji je bilo srečno in srečni otroci postanejo radostni govorci. Če slučajno niste vedeli – Indija razvija svoj vesoljski program, pri katerem je Nandu znanstveno sodeloval. Vkrcal se je za ZDA in tam opravil magisterij v elektro inženirstvu. Svoje izkušnje je izmojstril tudi v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Nandu je državljan sveta. Že dvajset let preučuje ljudstva in narode planeta Zemlja. V Šoli retorike Zupančič pokriva pravljičnost medkulturnega sporazumevanja. Kako voditi okroglo mizo z Američani, Arabci, Indijci in Evropejci ter z vsakim posebej skleniti dober posel. Nandujevo orožje, ki razoroži vsakogar, je humor. Žlahten, nevsiljiv in porojen trenutno. Po koncu njegovih delavnic si boste želeli, da bi lahko šli z njim še na kosilo. Njegova strast so slovenski gozdovi in Nandakumar Chellappan Nair je brez dvoma prvi Indijec, ki se je podal na nočni pohod čez skrivnostno Pohorje brez bakle.

Predavatelji-Svit2
Svit Ocepek

Svit Ocepek je mladenič, ki je premagal in si pokoril enookega Kiklopa, zrklo kamere. 
Usmerja jo v najbolj zanimive točke nastopanja na treningih. Diplomant Inštituta in akademije za multimedije je ustvarjalec slikovnega vzdušja v Šoli retorike Zupančič. Sedem let in še kakšen dan je v vlogi kronista dogajanja. Pred leti so Svitu na šolskem izletu zaupali v roke fotoaparat in mu zabičali: »Ne zapravljaj dragocenega filma za fotografije, na katerih ne bo ljudi!«. Njegov značaj krasita uvidevnost in zaupnost. Snemanje vadbe nastopanja včasih razkrije ranljive drobnarije, ki jih je potrebno zaviti v profesionalno spontanost in potolažiti nesrečne. Marsikomu se od silne treme pred mikrofoni in kamerami zmrači pred očmi – takrat nastopi Svit.