Kdo smo - učenci svojih učencev

Dr. ZDRAVKO ZUPANČIČ

Fellini je leta 1960 ustvaril Sladko življenje. Dr. Zdravko Zupančič je potemtakem starejši gospod. Z mlajšo frizuro. Ko vrag odnese šalo, jo Zdravko ukrade in prinese ljudem nazaj. Argumentacija je satira. Nespodobno je igrati spodobnega predavatelja. HOMO RHETORICUS tri desetletja govori o govorjenju. Redka vrsta. Z navdihom, ki jemlje dih. Odgovori na vprašanja občinstva, še preden jih zastavijo. Lahko ga tudi kupite. Na voljo je samo v najbolje založeni prodajalni retorike v Sloveniji. V Šoli retorike Zupančič & Zupančič je zaposlen kot besedni žongler. Nenehno govori in nastopa, saj občinstvo nima časa, da bi bralo knjige. Zamesi z ironijo, cinično speče in potrosi z blagodejnimi paradoksi. Na televizijo odide razložit, kadar nekateri preveč naložijo. Ko enkrat poslušaš njegovo predavanje, imaš vse življenje prisluhe. Govorce za javnost tako opogumi in usposobi, da spregovorijo tudi takrat, ko jagenjčki obmolknejo.

ANA ALEKSANDRA ZUPANČIČ, magistrica govora

Ana Aleksandra je izganjalka vražje treme, izurjena in tankočutna svetovalka pri vsakršnih težavah izpostavljanja. Udeležence očara s strokovnostjo in začara s spontanostjo. Z vajami in metodami izvabi iz tečajnikov več, kot premore sama, in ko odhajajo z njenih delavnic, jih za popotnico oboroži s številnimi nasveti. Z ljudmi govori tako dolgo, dokler tudi sami ne postanejo sproščeni govorci: pri tem je izrazito kratko&vezna. Dolgovezen je seznam tistih, ki jim njen navdih jemlje dih. Njeni tečaji vržejo s tečajev, pikantnost trosi z veščino kraljevske geste, njeni nastopi odkrivajo zemljevide neznanih pokrajin. Humor in nepozabni kraji pa se skrivajo v ‘specialkah’. Aleksandra je vodilna predavateljica v Šoli retorike Z&Z in še ni rekla zadnje besede.

DAMJANA ČERNE, dipl. dramska igralka

Damjana Černe je sočne registre načrpala iz sončne primorske grude; trdnega nastopa in sproščene drže jo je naučila kraška burja. Damjana je dramska igralka. Zvestobo Slovenskemu mladinskemu gledališču izkazuje več kakor tri desetletja. Pol tega časa sodeluje s Šolo retorike Z&Z. Prevajanje prepričljivega gledališkega nastopa na odre poslovnega govorništva je njena najljubša tema. Z mojstri nastopanja se je družilapo celotni zemeljski obli in napolnila slikovito skrinjo veščin in izkušenj Pridobljeno znanje vselej razpostavi pred svoje učence in jih s pomočjo natančnega treninga izzove, da vsakdo vzame točno tisto, kar potrebuje.

Metodo sproščenega govorjenja in nastopanja je prevedla za potrebe učinkovitega poslovnega razumevanja na vseh ravneh. Druženje z Damjano je druženje z besedno muzo.

Prof. TOMAŽ GUBENŠEK, dipl. dramski igralec

Eden najbolj dragocenih stebrov v retorični Akropoli je profesor Tomaž Gubenšek. Rojen je bil v deželi celjskih grofov, kjer domuje najčistejša slovenščina. Tomaž v trenutku postane ‘nejeverni’, če mu ponujajo floskule in izumetničeno govorno robo. Kirurško natančne nasvete in opazke tako prežame z duhovitostjo, da nikoli ne bolijo. Še Bobovniku reče bob in svoje slušatelje neslišno spreminja v predavatelje. Tomaž Gubenšek je dekan AGRFT v Ljubljani, redni profesor za področje govora, študentom odpira svetove besednega in nebesednega sporazumevanja. Le kdo drug bi si drznil retoriko učiti v vseučilišču retorike, na igralski akademiji? S Šolo retorike Z&Z pluje v isto smer že dvajset let in nič ne kaže, da bi že prispeli do polovice poti. Njegova poslastica so delavnice Glas, gospodar govora, ki jih Tomaž izvaja po načelu: spregovori in povem ti, kako bi govoril bolje.

JAŠA JAMNIK, dipl. režiser

Jaša Jamnik, dneve in tedne in mesece oddaljen od šestih križev, je križanec med gledališčem, filmom, televizijo, radijem in kraljestvom oglaševanja. Piše, snema, govori, režira, igra, nastopa in poučuje. Predvsem poučuje. Poslanstvo predajanja svojih izkušenj  plemeniti desetletja. 

Da je igralec govorec in govorec igralec, da je  v poslovnem svetu očarati z nastopom in navdušiti z besedo - vprašanje preživetja!  Navzoče na dogodkih zrežira v režiserje vsakršnih dogodkov.Kdor pravi, da ni res, kar piše - ni treniral z Jašo in se ni ustvarjalno potil na njegovih delavnicah, kjer se strah pred nastopom pretopi v sestavni del nastopa.  

V Šoli retorike Z&Z ponovno vihti predavateljska orožja - po dolgih letih potovanj po govornih morjih  je pridobljeno znanje izkrcal v dvoranah za retorične treninge. 

SIMONA ŠTURM, komunikologinja in mentorica za nastopanje

Simona je mentorica za nastopanje. Predavateljsko strast izživi na dogodkih, kjer udeležence sprosti in zmehča. Obrazom, ki jih je zaledenela trema, vrne nasmeh. Udeležence opolnomoči, da strah pred izpostavljanjem odločno primejo za roge. Skozi dolgoletne odrske izkušnje v znamenju plesa in podajanja znanja v predavalnicah, je oblikovala svojo metodo, pot po kateri pelje udeležence do suverenega in pristnega nastopa. Kako svoje telo uporabljati kot kompas? Kako premagovati notranje čustvene ovire? Kako ognjevitost flamenka uporabiti v plesu poslovnih spretnosti? Odgovore najdete na njenih delavnicah.

Simona Šturm je komunikologinja. V Šoli retorike Zupančič je osvojila besedo obeh učiteljev, jo izmojstrila in stopila k njima na piedestal. Ob enem v uradu Šole retorike skrbi, da se retorični mlini vrtijo v pravo smer in vsaka organizacijska težavica nade svoj srečni konec.