Poletna šola javnega govorjenja in nastopanja

2. letnik v strnjeni obliki

Drugi letnik Šole retorike Z&Z v strnjeni obliki, od 22. do 25. SEPTEMBRA 2022 na Pohorju
Hotel Tisa, Hočko Pohorje

Na Hočko Pohorje se modreci umaknejo pred poletno pripeko.

Ničkolikokrat so študentje izražali zahtevo, da si želijo izvedbe drugega letnika v enem kosu, do zadnjega diha, od zore do mraka, od mraka do dne.

Kosila in večerje bodo barvanke delovnega vzdušja. Zdravice, svečani sprejemi, skrivnosti sedežnega reda ter uglajeno brušenje vilic in nožev. Moč izrečenih besed v duhovitih oblačilih. Boj za pozornost poslušalcev in sogovornikov.

Pričakujemo vas. Izbrani trenerji z izvrstnimi priporočili. Vodilni predavatelji v Šoli retorike Zupančič& Zupančič. Večino ste spoznali, manjšino še boste. Od četrtka do nedelje bomo razdajali svoje izkušnje in vas oborožili s popotnico govorne odličnosti. Pridite, govorili bomo.

Dr. Zdravko Zupančič                                                                                                         Ana Aleksandra Zupančič, mag. govora


POSLOVNI KOTIČEK

Celostna pristojbina (šolnina) za obisk drugega letnika Poletne šole je 950 € + davščine.

V ceno je všteto vse našteto – bivanje v hotelu izvedbe, obedovanje (zajtrki, kosila in večerje), okrepčila med odmori, gradiva in knjige iz zbirke Šola retorike za vsakega udeleženca ter izdelava in izdaja ustreznega certifikata o opravljenem izobraževanju.

Prijava postane veljavna s plačilom predplačila 20 % pristojbine in preostalih 80 % do začetka dogodka.

V primeru plačila celotne šolnine ob prijavi izračunamo vetrne odbitke od zneska (po načelu: več dni do izvedbe – več vetrne izravnave v korist udeležencev).

Mladinci (starejši osmošolci in dijaki) uveljavljajo 30 % popusta. Družinski popusti (več udeležencev iz istega gnezda) so zavezujoči za gostitelje. Možno je uveljaviti »turistične bone tete Korone«.

Zahtevek za drobnarije in pojasnila naslovite na urad@sola-retorike.si ali pozvonite na 040 842 377. Ni razloga, da se vam ne oglasimo.

Opomba: V ceni je vključeno bivanje v dvoposteljni ali triposteljni sobi (doplačilo za eno posteljno). Kdor ne želi »prenočevati & bivati« na kraju dogajanja, naj nam sporoči in mu znesek ustrezno zmanjšamo, a priporočamo skupno obedovanje, ki je sestavni del izobraževalnih vsebin.


SCENOSLED 2. letnika Poletne šole retorike 2022

Četrtek, 22. kimavec( september) 2022

15.00 do 16.00: Prihod na pohorski retorični vulkan. Zavzemanje sob. Sadje, sol in kruh. Pojasnila in drobnarije.

16.15 do 17.45: Predstavitev in seznanitev sošolcev v skupini. Vaja »Zvonček« in osveževanje vsebin 1. letnika.

18.00: Pozno kosilo & zgodnja večerja. S komer večerjaš, s tistim boš razpravljal in kramljal. Igrice »kdo si ti – kdo sem jaz«.

19.00 do 20.30: Mimohod najsodobnejših orožij v bojevanju za pozornost poslušalcev – cvetober video prikazov retorične zgodovine človeštva.

20.30 do … Druženje s klepetom, prosto kot ptice …

Petek, 23. kimavec( september) 2022

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 13.00: Vadba & treningi – vsebine 2. letnika (z odmori po dogovoru)

13.00 do 14.00: Svečano kosilo (bonton za mizo, sedežni red, sprejem gostov, radost obedovanja …)

14.00 do 16.30: Oddih. Ne dregaj leva, ki drema. Kolesarske vragolije, savna fitnes, na gobe ali po gozdne jagode.

16.30 do 18.30: Delavnica IMPRO LA LIGA GOVORNIŠTVA

19.00 do 20.00: Večerja. Mirno obedovanje pred odločilnimi besednimi boji.

20.00 do 22.00: Tekmovanja retoričnih dvojk in trojk v veščini debatiranja, razpravljanja, prepričevanja in argumentiranja. Na izpadanje. Do velikega finala. Sočasno tekmovanje moderatorjev & povezovalcev posamičnih »debat«. Strokovna komisija in VOX POPULI opravita sodniško delo ter razglasita zmagovalce.

Sobota,24. kimavec( september)2022

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 13.00: Vadba & treningi – vsebine 2. letnika (z odmori po dogovoru)

13.00 do 14.00: Kosilo

14.00 do 16.30: Oddih. Ne dregaj leva, ki drema. Kolesarske vragolije, savna fitnes, na gobe ali po gozdne jagode.

16.30 do 18.00: Delavnica STRESTI S SEBE STRES – S FLAMENCOM

18.30 do 20.00: Generalna vadba odličnosti izrekanja zdravic – po skupinah

20.30 do 22.00: Svečana večerja – na koncu veličastna predstava izrekanja zdravic & napitnic (kratki svečani nagovori vseh navzočih).

Nedelja, 25. kimavec( september) 2022

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 11.00: Vadba & treningi – eno minutnih nastopov – priprave na turnir, vsakdo v svoji skupini (z odmori po dogovoru)

11.30 do 13.00: Retorični viteški turnir. V minuti osvojiti srca kraljevičev in kraljičen – glasovanje & točkovanje vseh udeležencev, razglasitev zmagovalcev in bogate knjižne nagrade.

13.00 do 13.30: Podelitev spričeval. Ustrezni protokol izkoristimo za zadnjo vajo poletne šole 2022.

13.30 do 15.00: Kosilo slovesa. Postregli bomo z neslano juho, saj bodo vanjo kapljale slane solze slovesa.


Osnovni program 2. letnika

Trdo delo bosta lajšala sproščenost in humor. Pri predmetih 2. letnika (pretežno dopoldan) bomo iskali odgovore na naslednja vprašanja:

Če je bil I. letnik Mozartova poetična glasba, je II. letnik Wagnerjeva dramatična opera. Udarna simfonija različnih vaj.

Predavatelji postanejo mentorji. Snemamo ves čas, od začetka do konca, od prvega do zadnjega srečanja. Udeleženci poverjajo, poročajo, moderirajo, izjavljajo. Vsakdo nastopi vsaj trikrat na vsakem srečanju in prejme sto in eno opazko, kopico predlogov, morje vtisov, obilo namigov in strokovnih ocen z enim samim poglavitnim namenom – kako izboljšati svoje govorne nastope.

»Stolči« mašila na minimum. Znajti se v vsakršnem položaju sporazumevanja. Občutiti radost pri govorjenju in nastopanju, trpljenje bo le še davna zgodovina.

Analiza ne bo več paraliza. Strah se bo počasi umaknil voljnosti izvajanja nastopov. Na koncu damo za vas roko v retorični plamen, vi pa boste vstali iz pepela in »spregovorili«. Naposled vi, takšni, kakršni ste.

Izvedba drugega letnika (nadaljevalnega tečaja) na Pohorju, v strnjeni obliki vsebuje še kopico dodanih dogodkov. Svečane večerje in kosila z zdravicami, delavnice po izboru z govorno jutranjo gimnastiko na čelu.

Skrivnostna dodana vrednost izvedbe bodo druženja z »bruci« iz prvega letnika na »skupnih dogodivščinah«.

So vaši najdražji vselej ljubosumno loputali z vrati, ko ste se odpravljali na osnovni tečaj Šole retorike? Vpišite jih v »prvi letnik« v sklopu istega dogodka – poslovni »dvojčki prijav« ponujajo imenitne »vetrne odbitke«.

Mladinci bodo vadili v svoji skupini in družinski popusti ne bodo od »pohorskih« muh, če nas obišče več oseb iz istega gnezda.

Vam večkrat pride v misli vaša sošolka ali sošolec iz prvega letnika? Mogoče se srečata ravno na Pohorju


DODATNI program 2. letnika

Na razpolago sta delavnici, ki se bosta vrteli POPOLDAN (delavnica »gimnastika govora – dobro jutro, glas« bo v JUTRANJEM programu).

Hkrati bomo nenehno vadili, nastopali, tekmovali v govorništvu, debatiranju, izrekali zdravice in napitnice, gostili bonton za mizo.

Najbolj zagnani bodo na retoričnih poligonih in vadbiščih od ranega jutra do poznega večera. Obiskali bodo lahko vse, s čimer bo Poletna šola retorike 2021 stregla. Do zadnjega diha. Nekateri bodo kakšno delavnico prezrli in rajši vadili srčno gimnastiko, popoldanski dremež ali radost druženja.

GIMNASTIKA GOVORA – dobro jutro, glas!

Kakšen glas ima Mali princ? Dobro jutro, glas. Glas je orožje in orodje. Vsak glas je lep. Naj tak tudi ostane. Ste kdaj hripavi? Želite Carrerasov nasvet? Mala šola glasu za veliko šolo govora. Kako okrepiti izraznost? Negovati barvo glasu. Katera je vaša naravna lega? Pretiravate v razponu? Zapadate v disfonijo in slednjič obtičite v afoniji?

Si želite prenehati z morilskim pohodom nad lastni glas? V Los Angelesu deluje 900 »učiteljev glasu«. V Sloveniji jih je precej manj, a njihovo znanje je na izredno dobrem glasu.

Pridružite se delavnici – osvežite svoje govorne registre in razširite orglice v polnozveneče orgle.

»IMPRO LA LIGA GOVORNIŠTVA«

Govorec in igralec sta si strašno podobna ter grozno različna. Enaka orodja prepričevanja vihtita: izgovorjeno besedo, sproščeno telo, masiranje ušes, koketiranje z občinstvom in temeljito pripravo. Igralski dar ni pogoj za govorniško odličnost. A velikokrat pride prav, da ne gre narobe. Izjemno se iz zagate izvleče izjemen improvizator. Veščina odrezavosti in igra humorja. Ves poslovni svet je oder na odru sveta. Igralec laže in bolje laže, boljši igralec je. Govorcu, ljubitelju resnice pa igranje nekoga drugega uniči kariero. Improvizacija je ustvarjalna veščina postati vsakdo. Dogodivščino bodo vodili vodilni gledališki ustvarjalci.

STRESTI S SEBE STRES – S FLAMENKOM!

A si upate? Ne v dvorano, na varne sedeže, skriti v temo – ampak na oder strastnega, divjega plesa. Izjemno sproščujoče. V časih, ko vase zapiramo radostno kričanje, ko se gubamo v gube poslovnih izidov, ko smehu omejimo rok trajanja in mu privijemo glasnost – razvežite spone na enournem spektaklu z vami v glavni vlogi. V tla boste stolkli zadrege in zadržke ter svojim bodočim nastopom podarili povsem nove registre sproščenosti in silovitosti. Pohorsko-andaluzijsko prijateljstvo. Skozi ples ozaveščamo delovanje našega telesa – odličen govorec namreč deluje celostno – skozi govorno vsebino in z govorico telesa. Kvintilijan delavnico toplo priporoča. Delavnico bo vodila izkušena plesalka flamenka, ki v Šoli retorike skrbi za sproščanje. Opremila vas bo z rekviziti in zavrtela v privlačno norost. A si? Upate?

Želim se prijaviti na II. letnik poletne šole retorike