Poletna šola javnega govorjenja in nastopanja

Mladinska šola (od 14 let dalje)

Izbruh retoričnega vulkana, od 24. do 27. junija 2021 na Pohorju
Hotel Tisa, Hočko Pohorje

Na Hočko Pohorje se modreci umaknejo pred poletno pripeko.

Bi želeli z govorjeno besedo in samozavestnim nastopom prepričati svoje profesorje, učitelje, starše, sošolce ali prijatelje?

Ste kdaj v zadregi, ko želite prepričljivo izpeljati seminarsko nalogo? Bi želeli stati in obstati pred žarometi, mikrofoni in kamerami? Obvladovati skakanje v besedo? Prepoznati blišč in bedo računalniških projekcij? Zavreči govorice o govoricah telesa? S pravo mero humorja, udarnimi poudarki in odpravljanjem mašil?

Kosila in večerje bodo barvanke delovnega vzdušja. Zdravice, svečani sprejemi, skrivnosti sedežnega reda ter uglajeno brušenje vilic in nožev. Moč izrečenih besed v duhovitih oblačilih. Boj za pozornost poslušalcev in sogovornikov.

Pričakujemo vas. Izbrani trenerji z izvrstnimi priporočili. Vodilni predavatelji v Šoli retorike Zupančič&Zupančič. Od četrtka do nedelje bomo razdajali svoje izkušnje in vas oborožili s popotnico govorne odličnosti. Pridite, govorili bomo.

Dr. Zdravko Zupančič                                                                                                         Ana Aleksandra Zupančič, mag. govora


POSLOVNI KOTIČEK

Celostna pristojbina (šolnina) za obisk Poletne šole je 675 € + davščine.

V ceno je všteto vse našteto – bivanje v hotelu izvedbe, obedovanje (zajtrki, kosila in večerje), okrepčila med odmori, gradiva in knjige iz zbirke Šola retorike za vsakega udeleženca ter izdelava in izdaja ustreznega certifikata o opravljenem izobraževanju.

Prijava postane veljavna s plačilom predplačila 20 % pristojbine in preostalih 80 % do začetka dogodka.

V primeru plačila celotne šolnine ob prijavi izračunamo vetrne odbitke od zneska (po načelu: več dni do izvedbe – več vetrne izravnave v korist udeležencev).

Mladinci (starejši osmošolci in dijaki) uveljavljajo 30 % popusta. Družinski popusti (več udeležencev iz istega gnezda) so zavezujoči za gostitelje. Možno je uveljaviti »turistične bone tete Korone«.

Zahtevek za drobnarije in pojasnila naslovite na urad@sola-retorike.si ali pozvonite na 040 842 377. Ni razloga, da se vam ne oglasimo.

Opomba: V ceni je vključeno bivanje v dvoposteljni ali triposteljni sobi (doplačilo za eno posteljno). Kdor ne želi »prenočevati & bivati« na kraju dogajanja, naj nam sporoči in mu znesek ustrezno zmanjšamo, a priporočamo skupno obedovanje, ki je sestavni del izobraževalnih vsebin.


SCENOSLED 2. letnika Poletne šole retorike 2021

Četrtek, 24. rožnik ( junij) 2021

15.00 do 16.00: Prihod na pohorski retorični vulkan. Zavzemanje sob. Sadje, sol in kruh. Pojasnila in drobnarije.

16.15 do 17.45: Predstavitev in seznanitev sošolcev v skupini. Vaja »Zvonček« in osveževanje vsebin 1. letnika.

18.00: Pozno kosilo & zgodnja večerja. S komer večerjaš, s tistim boš razpravljal in kramljal. Igrice »kdo si ti – kdo sem jaz«.

19.00 do 20.30: Mimohod najsodobnejših orožij v bojevanju za pozornost poslušalcev – cvetober video prikazov retorične zgodovine človeštva.

20.30 do … Druženje s klepetom, prosto kot ptice …

Petek, 25. rožnik ( junij) 2021

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 13.00: Vadba & treningi – mladinske šole (z odmori po dogovoru)

13.00 do 14.00: Svečano kosilo (bonton za mizo, sedežni red, sprejem gostov, radost obedovanja …)

14.00 do 16.30: Oddih. Ne dregaj leva, ki drema. Kolesarske vragolije, savna fitnes, na gobe ali po gozdne jagode.

16.30 do 18.30: Delavnica IMPRO LA LIGA GOVORNIŠTVA

19.00 do 20.00: Večerja. Mirno obedovanje pred odločilnimi besednimi boji.

20.00 do 22.00: Tekmovanja retoričnih dvojk in trojk v veščini debatiranja, razpravljanja, prepričevanja in argumentiranja. Na izpadanje. Do velikega finala. Sočasno tekmovanje moderatorjev & povezovalcev posamičnih »debat«. Strokovna komisija in VOX POPULI opravita sodniško delo ter razglasita zmagovalce.

Sobota, 26. rožnik ( junij) 2021

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 13.00: Vadba & treningi – mladinske šole retorike (z odmori po dogovoru)

13.00 do 14.00: Kosilo

14.00 do 16.30: Oddih. Ne dregaj leva, ki drema. Kolesarske vragolije, savna fitnes, na gobe ali po gozdne jagode.

16.30 do 18.00: Delavnica STRESTI S SEBE STRES – S FLAMENCOM

18.30 do 20.00: Generalna vadba odličnosti izrekanja zdravic – po skupinah

20.30 do 22.00: Svečana večerja – na koncu veličastna predstava izrekanja zdravic & napitnic (kratki svečani nagovori vseh navzočih).

Nedelja, 27. rožnik ( junij) 2021

7.30 do 9.00: Zajtrk (pred govorno gimnastiko ali po njej)

8.00 do 8.30: Govorna gimnastika pod pohorskimi smrekami. »Dobro jutro, glas!« (Ni obvezno. Je priporočljivo.)

9.00 do 11.00: Vadba & treningi – eno minutnih nastopov – priprave na turnir, vsakdo v svoji skupini (z odmori po dogovoru)

11.30 do 13.00: Retorični viteški turnir. V minuti osvojiti srca kraljevičev in kraljičen – glasovanje & točkovanje vseh udeležencev, razglasitev zmagovalcev in bogate knjižne nagrade.

13.00 do 13.30: Podelitev spričeval. Ustrezni protokol izkoristimo za zadnjo vajo poletne šole 2021.

13.30 do 15.00: Kosilo slovesa. Postregli bomo z neslano juho, saj bodo vanjo kapljale slane solze slovesa.


Osnovni program mladinske šole

Trdo delo bosta lajšala sproščenost in humor. Pri predmetu »vadba & treningi« (pretežno dopoldan) bomo obdelali naslednje vsebine:

UČINKOVITA PRIRAVA NA NASTOP JE 99% USPEHA
(kako suhoparno učenje spremeniti v razburljivo dogodivščino?)

USTVARJANJE IZVIRNEGA GOVORNEGA SLOGA
(»Be yourself, because everybody else is already taken«. O. Wilde)

MALA ŠOLA DRUŽBENEGA BONTONA
(obnašanje na svečani večerji, sedežni red, bonton za mizo, rokovanje, vikanje ali tikanje…)

GLAS, GOSPODAR GOVORA
(Jasen govor – pretiho govorjenje je moteče, preglasno še toliko bolj).

NASTOP PRED MIKROFONI, ŽAROMETI in KAMERAMI
(TV zvezdništvo, ustvarjanje predstavitvenih filmov za družabna omrežja, vedenje pred spletno kamero, obnaanje pred filmsko kamero).

SPROŠČANJE in OGREVANJE PRED POMEMBNIMI NASTOPI
(kako obvladovati strah pred izpostavitvijo, sprejemanje treme in skrivnosti samozavestnega nastopa).

VSTOP V KRUTI POSLOVNI SVET
(razgovor za službo, posebnosti in vrednote v visokem poslovnem svetu)

NASTOP PRED VEČJO SKUPINO in MODERIRANJE
(nastop pred sošolci, v razredu, na proslavi, vodenje prireditve, nastop na odru v živo..)


DODATNI program mladinske šole

Na razpolago sta delavnici, ki se bosta vrteli POPOLDAN (delavnica »gimnastika govora – dobro jutro, glas« bo v JUTRANJEM programu).

Hkrati bomo nenehno vadili, nastopali, tekmovali v govorništvu, debatiranju, izrekali zdravice in napitnice, gostili bonton za mizo.

Najbolj zagnani bodo na retoričnih poligonih in vadbiščih od ranega jutra do poznega večera. Obiskali bodo lahko vse, s čimer bo Poletna šola retorike 2021 stregla. Do zadnjega diha. Nekateri bodo kakšno delavnico prezrli in rajši vadili srčno gimnastiko, popoldanski dremež ali radost druženja.

GIMNASTIKA GOVORA – dobro jutro, glas!

Kakšen glas ima Mali princ? Dobro jutro, glas. Glas je orožje in orodje. Vsak glas je lep. Naj tak tudi ostane. Ste kdaj hripavi? Želite Carrerasov nasvet? Mala šola glasu za veliko šolo govora. Kako okrepiti izraznost? Negovati barvo glasu. Katera je vaša naravna lega? Pretiravate v razponu? Zapadate v disfonijo in slednjič obtičite v afoniji?

Si želite prenehati z morilskim pohodom nad lastni glas? V Los Angelesu deluje 900 »učiteljev glasu«. V Sloveniji jih je precej manj, a njihovo znanje je na izredno dobrem glasu.

Pridružite se delavnici – osvežite svoje govorne registre in razširite orglice v polnozveneče orgle.

»IMPRO LA LIGA GOVORNIŠTVA«

Govorec in igralec sta si strašno podobna ter grozno različna. Enaka orodja prepričevanja vihtita: izgovorjeno besedo, sproščeno telo, masiranje ušes, koketiranje z občinstvom in temeljito pripravo. Igralski dar ni pogoj za govorniško odličnost. A velikokrat pride prav, da ne gre narobe. Izjemno se iz zagate izvleče izjemen improvizator. Veščina odrezavosti in igra humorja. Ves poslovni svet je oder na odru sveta. Igralec laže in bolje laže, boljši igralec je. Govorcu, ljubitelju resnice pa igranje nekoga drugega uniči kariero. Improvizacija je ustvarjalna veščina postati vsakdo. Dogodivščino bodo vodili vodilni gledališki ustvarjalci.

STRESTI S SEBE STRES – S FLAMENKOM!

A si upate? Ne v dvorano, na varne sedeže, skriti v temo – ampak na oder strastnega, divjega plesa. Izjemno sproščujoče. V časih, ko vase zapiramo radostno kričanje, ko se gubamo v gube poslovnih izidov, ko smehu omejimo rok trajanja in mu privijemo glasnost – razvežite spone na enournem spektaklu z vami v glavni vlogi. V tla boste stolkli zadrege in zadržke ter svojim bodočim nastopom podarili povsem nove registre sproščenosti in silovitosti. Pohorsko-andaluzijsko prijateljstvo. Skozi ples ozaveščamo delovanje našega telesa – odličen govorec namreč deluje celostno – skozi govorno vsebino in z govorico telesa. Kvintilijan delavnico toplo priporoča. Delavnico bo vodila izkušena plesalka flamenka, ki v Šoli retorike skrbi za sproščanje. Opremila vas bo z rekviziti in zavrtela v privlačno norost. A si? Upate?

Želim se prijaviti na Poletno mladinsko šolo retorike